Uit de praktijk

Verhalen uit de homeopathische praktijk

 

Chronische klachten

Veel klachten kunnen homeopathisch worden aangepakt. Toch is het in de praktijk vaak zo dat men zijn toevlucht zoekt tot de homeopathie als de reguliere behandeling onvoldoende resultaat heeft geboden. Derhalve wordt een homeopathische dierenarts vaak geconsulteerd voor klachten die al langere tijd bestaan. Tot deze klachten behoren huidproblemen, blaasproblemen, maag/darmproblemen en problemen van het bewegingsapparaat. Ook ouderdomsklachten zouden hiertoe kunnen worden gerekend, maar deze nemen een aparte plaats in. Het betreft hier dan wel klachten die min of meer chronisch zijn, maar ze hangen duidelijk samen met het energieverlies van het lichaam dat nu eenmaal door de veroudering optreedt. Om enig idee te krijgen van welke aard chronische klachten kunnen zijn volgen hieronder enkele casussen.

 

Huidproblemen

Hond met een luchtje

Een Bordeauxdog teefje, nog maar anderhalf jaar oud, heeft al maanden lang jeuk. De huid van de flanken is kaal en geïrriteerd. De huidplooien in de hals zijn verdikt en smetten. Achter de oren heeft de hond uitgebreide krabplekken. Er hangt een weeë lucht om de hond heen. Ze krabt zichzelf voortdurend. Verder valt op dat ze snel moe is en veel hijgt. Allerlei reguliere behandelingen zijn reeds toegepast: wassingen tegen schurft, wassingen tegen schimmels, antibiotica, prednison en een hypoallergeen dieet. Resultaat bleef evenwel uit.

Uit de anamnese komt als constitutiemiddel Graphites naar voren. Honden met een Graphites constitutie hebben regelmatig last van huidproblemen. Bij dit type werkt de schildklier vaak niet optimaal. Graphites honden komen daarom nogal eens wat sloom over en slapen veel. Ze hebben snel wat overgewicht. Ook de Bordeauxdog in dit verhaal beantwoordt aan dit beeld. Tijdens het consult ploft ze al snel neer naast de eigenaar en binnen korte tijd ligt ze ongegeneerd te snurken.

Een toediening van Graphites D30 gedurende twee weken doet wonderen. Na een maand zijn de klachten aanzienlijk verbeterd. De hond is ook wat actiever geworden en hijgt minder. Na een dosis Graphites D200 behoren de huidproblemen tot het verleden. Bij dit zogenaamd 'constitutioneel eczeem' was net even dat zetje van het constitutiemiddel nodig om het zelfgenezend proces van het lichaam in gang te zetten.

 

Ik ben zo bang......

Een zwarte kat, klein van stuk, likt zichzelf sinds lange tijd heel fanatiek. Ze doet dit op een bijna dwangmatige manier. Vooral de nek en de buik moeten het ontgelden. Vaak likt ze net zolang totdat de huid rood en beschadigd is. Geen enkele reguliere therapie heeft tot dusver het krabben kunnen stoppen.

Bij navraag blijkt dat het diertje vaak heel nerveus en schrikachtig is. Als er iets onverwachts gebeurt dan vlucht zij weg en verstopt zich. Een enkele keer heeft ze uit angst ook in huis geplast.

Het hele beeld wijst in de richting van het middel Hyoscyamus. Wanneer ze dit krijgt voorgeschreven wordt de kat langzaamaan wat minder gespannen en verdwijnt ook de jeuk.

 

 

Jeuk vanwege een trauma

Een nog jonge West Highland White Terrier heeft al een jaar lang heftige jeuk en krabt zichzelf tot bloedens toe open. Ondanks het feit dat de hond op een lage dosis prednison staat stopt hij niet met krabben. De hond takelt zichzelf zo toe dat het veeleer lijkt op een vorm van automutilatie. Uit de anamnese blijkt dat er iets vervelends is gebeurd in de vroege jeugd van het dier. Als pup is het hondje bij het uitlaten bij de nek gegrepen door een herdershond. Deze wilde aanvankelijk niet loslaten, maar gelukkig was het uiteindelijk toch goed afgelopen. Ogenschijnlijk dan, want het lijkt er veel op dat de jeuk die na het gebeuren is opgetreden met deze gebeurtenis verband houdt. Het hondje krijgt enkele malen Opium toegediend, een middel dat ook bij reeds langer bestaande trauma's goede dienst kan bewijzen. En inderdaad: na een enkele dosis van dit middel in een hoge potentie stopt het krabben en is de hond vrij van jeuk. 

Er zijn meer constituties die extra gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Ook in deze gevallen kan de toediening van het constitutiemiddel goede resultaten geven. Hieronder enkele voorbeelden:

De Agaricus hond heeft heftige jeuk bij de geringste aanraking. Vaak zie je rillingen en trekkingen over de vacht veroorzaakt door een soort prikkeling van binnen uit. Huid en vacht zijn meestal gaaf. Honden van dit type zijn vaak bovenmatig actief en ook wat uitdagend ondeugend. Niet zelden krabben of bijten ze aan het meubilair of pikken ze eten.

Een Ignatia constitutie kan bij honden en katten aanleiding geven tot jeuk. Vaak gaat het hierbij om een uiting van onlustgevoelens zonder dat precies duidelijk is waar deze vandaan komen. Heimwee, zich achtergesteld voelen, stil verdriet kunnen ertoe leiden dat de hond of kat zich stilletjes terugtrekt en gaat likken en kluiven, vooral op de poten. Hierdoor ontstaan eczeemplekjes, al dan niet in het tussenteengebied, of likgranulomen.

Bij Pulstatilla honden, meestal teven, hangen de jeukklachten nogal eens samen met de hormonale wisselingen. Vaak hebben honden van dit type ook problemen rondom de loopsheid en/of worden zij gemakkelijk schijndrachtig.

Dieren van het Nux Vomica type hebben vaak jeuk door stress. Deze dieren hebben een zeer snel geprikkeld zenuwstelsel en kunnen daardoor krabben uit nervositeit.

 

Blaasproblemen

Overrekte blaas

Een nog vrij jonge gecastreerde kater bezoekt veelvuldig de kattenbak en wast overdreven vaak zijn genitaliën. De diagnose 'blaasontsteking' is gesteld, maar antibiotica heeft de klachten niet doen verminderen.

Bij onderzoek blijkt het dier een overvolle blaas te hebben. De plasbuis is maar heel smal en daarbij lijdt het dier aan gruisvorming in de urine ten gevolge van een stofwisselingsstoornis. Omdat de blaas al langere tijd onvoldoende geleegd kon worden is de blaaswand uitgerekt en kan deze niet meer goed samenknijpen bij de urinelozing.

Toediening van Petrosilinum D3 maakt dat de blaaswand weer goed gaat samenknijpen. In combinatie met een gruisoplossend dieet en regelmatige controle op de urineproductie behoren de klachten al snel tot het verleden.

Plotselinge aandrang

Een vijfjarige Siamese poes heeft regelmatig blaasproblemen. In zo'n periode gaat zij bak op, bak af. Ze perst langdurig op de urine, waarbij ze vaak slechts enkele druppels produceert. Ook zit er wel eens een druppeltje bloed bij. De laatste tijd gaat de poes soms ook zomaar midden in de kamer zitten omdat zij een onweerstaanbare aandrang heeft. Ook dan produceert ze slechts enkele druppels. Ze heeft al heel wat antibioticakuren gehad, maar de blaasproblemen keren steeds weer terug.

Dit is een typisch geval van blaaskramp. De oorzaak is vaak een (chronische) blaasontsteking, maar ook kunnen er psychische klachten aan ten grondslag liggen.

Een geïrriteerde blaaswand die bij het minste prikkel samenknijpt reageert goed op Petroselinum D6. Hiermee is de Siamees snel van haar klachten af.

Onzindelijk

Een Ierse Setter reu van middelbare leeftijd heeft al langere tijd last van onwillekeurig urineverlies. Er is niet echt een oorzaak voor te vinden. Soms ligt hij in zijn mand en loopt er gewoon wat urine weg. De hond zelf heeft het er moeilijk mee. Hij voelt zich zichtbaar schuldig, maar het is duidelijk dat hij er zelf niets aan kan doen. Wat tijdens het consult opvalt is dat de hond wat wankel loopt. Bij navraag blijkt hij ook moeilijk overeind te komen als hij een poosje heeft gelegen. Een maand of wat geleden is het dier in het park bij het stoeien met een andere hond flink onderuit gegaan en sindsdien is hij soms wat wankel in de achterhand. In dit geval blijkt de oorzaak van de blaasproblemen in de wervelkolom te zitten. Door de stoeipartij zijn er kleine verplaatsingen van de wervels opgetreden. Vanuit de wervelkolom treden diverse zenuwen uit, waaronder die naar de achterpoten en de blaas. Deze kunnen in zo'n situatie licht bekneld of beschadigd raken, waardoor er een locale ontstekingsreactie ontstaat. Ten gevolge hiervan treden er soms kreupelheids- en/of zindelijkheidsklachten op. Een veelvoorkomend probleem bij huisdieren waarvoor de homeopathie goede genezingsmogelijkheden biedt.

Naast het traumamiddel Arnica worden uitstekende resultaten bereikt met een combinatiepreparaat van Causticum, Conium, Hypericum, Plumbum en Strychninum Nitricum. Ook de Ierse Setter reageert hier goed op. Hij komt weer vlot overeind en kan zijn urine voortaan ophouden.

 

Maag/darmproblemen

Niets is zo vervelend als een huisdier dat regelmatig braakt of diarree heeft. Toch is het in de homeopathische praktijk een veelgehoorde klacht. De achterliggende oorzaken kunnen heel divers zijn.

Kieskauwer

Een vier jaar oude lapjeskat heeft regelmatig diarree. Van tijd tot tijd braakt ze ook. Volgens de eigenaresse is ze een kieskauwer met eten en zijn er dagen dat ze zelfs helemaal geen voedsel tot zich wil nemen. Regulier onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de nierfunctie onvoldoende is. Hierdoor kan het dier zich niet goed ontdoen van haar afvalstoffen, wat leidt tot braken/diarree en gebrek aan eetlust. Bij oudere katten is dit vaak een vorm van slijtage. Als echter jongere katten een nierafwijking hebben is de levensverwachting niet zo hoog. En daar wil de eigenaresse van deze lapjeskat nu juist niet aan. Het is dus zaak om de nog bestaande nierfunctie zo optimaal mogelijk te houden en verdere achteruitgang te voorkomen. Hiervoor zijn verschillende homeopathische preparaten beschikbaar die een heilzaam effect hebben. Vaak zijn dit combinatiepreparaten, zoals Urémyl of Homeophryl van de firma Dolisos. Samen met het advies om de poes uitsluitend nierdieet te geven heeft de therapie ertoe geleid dat zij al weer heel wat jaren 'in blessuretijd' leeft.

 

Voortdurend braken

Een verder kerngezonde teckel braakt regelmatig zijn voedsel uit. Hij maakt totaal geen zieke indruk. Wanneer de braakklachten optreden is niet te voorspellen. Dieetmaatregelen, maagpreparaten, antibioticakuren: het heeft allemaal geen effect. Uit de uitgebreide anamnese blijkt dat de hond regelmatig last heeft van zijn wervelkolom. Een echte teckelkwaal. De locatie van de klachten is vooral net achter de schouderbladen. Op deze hoogte treden de zenuwen uit het ruggenmerg die verantwoordelijk zijn voor de maagfunctie. Er is dus sprake van reflectorisch braken, wat wil zeggen dat er door irritatie van genoemde zenuwen een braakreflex optreedt. Een behandeling van de rugklachten met Arnica en aanvullende homeopathische middelen ter ondersteuning van de therapie maken een einde aan de klachten.

 

Ietwat gecompliceerder ligt de situatie bij Diva, een twee jaar oude gesteriliseerde Main Coon. Zij heeft al meer dan een half jaar braakklachten. Meerdere malen per week spuugt zij na het eten haar brokjes onverteerd weer uit. Diva begint de laatste tijd ook anders te worden in haar doen en laten. Ze zondert zich af en wil niet zo graag meer aangehaald worden. De eigenaar maakt zich grote zorgen. Diva vertoont bij onderzoek geen waarneembare lichamelijke klachten. Bij de uitgebreide homeopathische anamnese komt een aantal kenmerken naar voren die duidelijk passen bij het constitutiemiddel Stramonium. Dit middel wordt aan Diva toegediend om lichaam en geest te versterken. Er treedt al na drie dagen effect op: het braken wordt minder en verdwijnt uiteindelijk. Tot vreugde van de eigenaar wordt Diva langzaamaan ook weer wat socialer.

Er is nog een constitutioneel type dat heel snel reageert met maag/darm klachten: het Nux Vomica type. Dieren van dit type zijn overgevoelig voor prikkels van welke aard dan ook. Harde geluiden, plotselinge gebeurtenissen, onverwacht bezoek, maar ook alleen thuis gelaten worden of het donker van de nacht kunnen plotseling een heftige emotie opwekken. Daarbij zijn Nux Vomica dieren heel gevoelig voor de emoties van de eigenaar en nemen zij deze vaak over. Kenmerkend voor dit type is dat emotie vaak op maag of darmen slaat. Koliekaanvallen, dunne ontlasting met slijm en soms ook bloed of niet willen eten zijn regelmatig gehoorde klachten.

Diarree

Een wat nerveuze dame uit de grote stad met een eigen zaak in luxe woonartikelen en een heel druk leven heeft twee ruwhaar dashondjes die regelmatig te dunne ontlasting hebben. Ook willen ze soms dagen lang niet eten of krijgen ze koliekklachten, bij voorkeur op een zeer vroeg uur in de morgen. De betreffende dame maakt zich daarover zeer druk. Zij kookt allerlei speciale hapjes voor haar hondjes en probeert ze te voeren als ze weigeren te eten.Bij het uitgebreide consult wordt duidelijk dat de hondjes toevalligerwijs beiden van het Nux Vomica type zijn en heel sterk reageren op de stress die de eigenaresse zelf uitstraalt. Beiden worden ze behandeld met opvolgende potenties van Nux Vomica. Via een gesprek wordt aan de eigenaresse duidelijk gemaakt dat zij door haar wijze van reageren de klachten veeleer versterkt. Met vallen en opstaan is de rust nu weergekeerd en hebben de hondjes nog maar een enkele keer wat lichte klachten.

 

 

Problemen van het bewegingsapparaat

Problemen op dit gebied kunnen heel divers zijn. Zoals we hierboven reeds gezien hebben komen klachten van de wervelkolom bij dieren veel voor. Secundaire klachten kunnen hiervan dan weer het gevolg zijn. Reumatische aandoeningen nemen hierbij een geheel eigen plaats in. Reuma is een auto-immuunziekte en kan in alle organen optreden. Bij een auto-immuunziekte keert het immuunsysteem zich tegen zichzelf en niet zoals gebruikelijk tegen een virus of bacterie van buitenaf. Wanneer reuma in het bewegingsapparaat optreedt ontstaan er vaak gewrichtsontstekingen (artritis) met als gevolg gewrichtsbeschadigingen (artrose). Als gewrichtsreuma in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd (nog voordat er artrose optreedt) of wanneer er een vermoeden is van reuma, kan er met een homeopathische aanpak veel resultaat behaald worden. Deze aanpak is heel individueel en dus niet in kort bestek te omschrijven.

 

Ouderdomsproblemen

Ouderdomsklachten zijn kort samengevat klachten die samenhangen met het leeftijd gerelateerd vitaliteitsverlies van het lichaam. Lichaamscellen hebben een bepaalde tijd van leven en zullen op den duur aan kracht en elasticiteit inboeten. Omdat de homeopathie erop gericht is het zelfhelend vermogen van het lichaam zo optimaal mogelijk te maken kan het opvangen van ouderdomsklachten met de homeopathie het leven aanmerkelijk verlengen.

Oud en benauwd

Een Golden Retriever van dertien jaar heeft duidelijk last van ouderdomsklachten. Hij kan moeilijk in de benen komen, is heel wankel in de achterhand en heeft last van vochtophoping. Hij is zo nu en dan wat benauwd en heeft weinig uithoudingsvermogen meer. De behandelend dierenarts heeft heel voorzichtig te kennen gegeven dat dertien jaar een respectabele leeftijd is voor een Retriever en dat de eigenaar zich bij het naderend einde moet neerleggen. Deze is daar echter nog niet aan toe en raadpleegt een homeopaat. Natuurlijk kan ook de homeopathie geen garanties geven, maar zij heeft nog wel wat extra mogelijkheden.     

Allereerst wordt de hond behandeld met zijn constitutiemiddel, in dit geval Jodum. Dit geeft alvast een versterking over de gehele linie. Voorts wordt de circulatie aangepakt. Eerst met Cardiocanyl, een combinatiepreparaat van de firma Dolisos dat ondermeer homeopathische stoffen bevat die een gunstige uitwerking hebben op het hart (Crataegus en Digitalis). Later met Arnica voor een nog diepere werking. Hierdoor verdwijnt de vochtophoping en wordt de hond wat kwieker. Voor de vochtafdrijving worden gemmo drainages gebruikt: Cardio Drain en Pulmo Drain van de firma Dolisos. En voor de zwakke achterhand een combinatiepreparaat met ondermeer Causticum en Hypericum.

De hond voelt zich duidelijk lekkerder en wordt beweeglijker, wat ook de hartfunctie weer ten goede komt. Uiteindelijk bereikt deze Retriever de uitzonderlijke leeftijd van zeventien jaar.

 

Hersenbloeding

Een bastaardhondje van vijftien jaar gedraagt zich plotseling heel vreemd. Hij zakt door zijn pootjes, heeft een wazige blik in zijn ogen en kwijlt. Als hij weer een beetje bij zijn positieven komt en naar zijn waterbakje wil lopen, draait hij steeds rondjes linksom en houdt daarbij zijn kop scheef. Hier is geen twijfel mogelijk: duidelijk een lichte hersenbloeding. In een dergelijke situatie doet een combinatie van Arnica en Hypericum het heel goed. Deze stoffen worden vaak met wat ondersteunende middelen samengevoegd in combinatiepreparaten, zoals Traumeel van de firma Heel of Traumasédyl van de firma Dolisos. Het oude hondje loopt in drie dagen tijd weer rechtuit. Een half jaar later krijgt hij opnieuw een hersenbloeding en ook dan helpen bovengenoemde middelen uitstekend.

Een belangrijke ouderdomsklacht is nierfalen. Vaak treedt dit op in combinatie met hartproblemen. Hoe met behulp van de homeopathie de nierfunctie geoptimaliseerd kan worden staat hierboven reeds beschreven. Door veroudering van de vaatwanden is bij oudere dieren ook de kans op een hersenbloeding groter. Met de homeopathie zijn in dit geval goede resultaten te behalen.

 

Acute klachten

Het is niet zo dat alleen chronische klachten goed af zijn met de homeopathie.  Integendeel: ook bij veel acute klachten zou de homeopathie eerste keus kunnen zijn, ook al wordt hier niet direct aan gedacht. Bij een hersenbloeding kan homeopathisch ingrijpen snel verbetering geven. Bij een shock na een aanrijding zijn er traumamiddelen die uitstekend resultaat geven. En zo zijn er nog meer voorbeelden te geven. Hieronder een kleine greep daaruit.

Bijensteek

Een Berner Sennehond wordt uitgelaten in het park en duikt uitgelaten de bosjes in. Hij heeft geen rekening gehouden met de daar aanwezige hommels en wordt gestoken in zijn bovenlip. In korte tijd is zijn neus twee keer zo dik. Hij begint wat te kwijlen en vervolgens ook te rochelen. Hij wrijft voortdurend met zijn poten over zijn neus en raakt een beetje in paniek. Het middel Apis mellifica in een D6 potentie drie maal toegediend met een tussentijd van tien minuten maakt snel een einde aan de problemen. Zekerheidshalve krijgt de hond dit middel nog voor een aantal dagen drie maal daags toegediend.

 

Reactie op inenting

Een jonge Maltezer komt op het spreekuur voor een inenting. De eigenaresse verlaat de spreekkamer om af te rekenen bij de balie. Dan zakt het Maltezertje plotseling door zijn poten. Hij rochelt even, de slijmvliezen worden bleek blauw en het hondje ligt er voor dood bij. De eigenaresse pakt hem snel op en rent de spreekkamer weer in. Het hondje hangt bleek en slap in haar armen en heeft zijn urine laten lopen. Het is duidelijk een anaphylactische shock op de inenting. Dit komt zeldzaam voor en is dodelijk wanneer niet wordt ingegrepen. Toediening van een homeopathische nosode van de enting maakt dat het diertje binnen tien minuten tijd weer bij zijn positieven is. Bij de volgende vaccinaties zal hij de nosode vooraf krijgen toegediend.  Zo kunnen problemen ten gevolge van de inenting voorkomen worden.  

 

Piet parkiet

Twee kinderen verschonen de kooi van de parkiet en letten even niet op. De vogel ziet kans uit de kooi te ontsnappen en vliegt vrolijk de kamer rond. Helaas gaat dit niet ongemerkt voorbij aan de kat die in de vensterbank ligt te slapen. Poes is opeens klaarwakker en heeft al snel de vogel te pakken. De kinderen weten het diertje te bevrijden en rennen er direct mee naar de dierenkliniek. De parkiet ligt slap in hun handjes, de ogen half gesloten en oppervlakkig ademend. Hij ziet er verder ongeschonden uit. Nadat er enkele druppels Arnica in zijn bekje worden gedruppeld doet hij al snel zijn oogjes weer open en krabbelt overeind. Enkele minuten later lijkt er niets meer aan de hand.

 

 

 

Au! Een splinter...

Een Boxer heeft een houtsplinter opgelopen in het tussenteen gebied. Wanneer de eigenaar de splinter willen verwijderen breekt deze af. Het resterende gedeelte geeft na verloop van enkele dagen veel zwelling en pijn. De hond krijgt hiervoor Ledum D6 toegediend. Kenmerk van dit middel is dat het splinters en andere ongerechtigheden uitdrijft, vooral wanneer deze in de poten zitten. Ook in het geval van de Boxer lukt dit binnen een week tijd. Wanneer de splinter langer was blijven zitten en een fistelgang veroorzaakt zou hebben dan was Silicea het aangewezen middel geweest.

 

Problemen na een narcose

Een Dwergpoedel ondergaat een gebitsrevisie. Hiervoor is het nodig dat een lichte narcose wordt toegediend. Als het diertje weer een beetje wakker is mag het met de eigenaar mee naar huis. De volgende dag staat de eigenaar al vroeg weer voor de deur. De Poedel is hevig benauwd, heeft een rochelende ademhaling en schijnbaar veel vocht in de longen. Het kan niet anders of de klachten houden verband met de narcose van de dag ervoor. De hond krijgt enkele korrels Opium D30 toegediend en na een kwartier worden de klachten beduidend minder. Opium heeft hier goede dienst bewezen als regulerend middel na gebruik van een narcose.

 

Oververhit

Op een hete zomerdag gaat een ouder echtpaar een boodschap doen in de plaatselijke supermarkt. Om dat hun hondje, een Shih Tzu teefje, erg blaft als zij alleen wordt thuisgelaten mag het dier mee met de auto. Het blijft daar wachten tot baas en bazin weer terug zijn. Het duurt langer dan verwacht en intussen loopt de temperatuur hoog op in de auto die op de zonovergoten parkeerplaats staat. Als de boodschappen gedaan zijn mag de hond uit haar benarde positie. Zij wordt uitgelaten in het park. Dan wordt het diertje gaandeweg minder lekker. Zij gaat moeizaam ademen en krijgt een blauwe tong. Ook krijgt zij braakneigingen. Warmtestuwing geeft pas enige tijd na de oververhitting klachten en die zijn heel naar om te zien. Gelukkig bestaat er een goed homeopathisch middel: Aconitum. Als dat wordt toegediend in een D6 potentie om de tien minuten, komt het hondje al snel weer bij haar positieven. Als het beter gaat wordt dit middel met grotere tussenpozen gegeven. Een halve dag verder is de hond weer volledig gezond en levendig.

Psychische klachten

Tenslotte zijn er problemen die samenhangen met de psyche van het huisdier. Voorbeelden hiervan zijn angst, agressie, vernielzucht, onzindelijkheid en ongewenst bijtgedrag Eigenlijk is het aantal voorbeelden van klachten die zijn te herleiden tot de psyche bijna onuitputtelijk. Daarom wordt in wat volgt een aantal situaties beschreven waarin de homeopathie duidelijk uitkomst heeft gebracht.

 

Ik ben hééél erg geschrokken

Een vijf jaar oude Cairn Terrier wil sinds enige tijd niet meer mee naar buiten. Zodra de eigenaar de voordeur uitstapt gaat de hond op de rem. Hij zet zich schrap en verzet letterlijk geen poot meer. Wat de eigenaar ook probeert: overreden met lieve woordjes, boos worden, de hond meetrekken: niets helpt. Het dier wil nog wel zijn behoeften doen in de veilige achtertuin, maar verder van huis komt hij niet. Ook het gedrag van het altijd zo vrolijke hondje is veranderd: hij is de laatste tijd schrikachtig en begint soms zonder zichtbare aanleiding te blaffen. Dit kan hij dan minuten lang volhouden. Omdat de klachten zo plotseling zijn ontstaan moet er sprake zijn van een trauma. Er zal tijdens het uitlaten iets gebeurd zijn wat de hond hevig heeft doen schrikken. Op zich is het ook niet zo belangrijk om te achterhalen wat het is, want de homeopathische aanpak blijft hetzelfde: voor een opgelopen trauma doet het middel Opium vaak wonderen en verder is het zaak de hond zelf zo weerbaar mogelijk te maken door hem constitutioneel te versterken.

Het constitutiemiddel van de terrier blijkt Nux Vomica te zijn. Niet zo verwonderlijk, want dieren van dit type zijn van nature al heel gevoelig voor prikkels en bouwen vrij snel psychische trauma's op. Het dier krijgt twee weken lang Nux Vomica in een D30 potentie en na een periode van rust nog een eenmalige dosis Nux Vomica D200. Gelijktijdig wordt ook Opium toegediend.

Al snel heeft de medicatie succes en na vijf weken gaat de hond weer vrolijk mee de straat op.

 

Paniek

Het komt vaak voor dat honden als pup wat onzeker zijn. Het zelfvertrouwen groeit naarmate zij ouder worden, vooral wanneer zij in een liefdevolle en stabiele omgeving opgroeien. Een enkele keer verdwijnt die onzekerheid niet en ontwikkelt de hond, zelfs ondanks een goede opvoeding, neurotische trekjes. Zo'n hond is de Ierse Setter Jody. Als pup is zij wat bangelijk, maar altijd wel vrolijk en goedgemutst. Bij het opgroeien wordt zij echter steeds angstiger. Vooral plotseling bewegende voorwerpen kunnen een ware paniekaanval veroorzaken. Ze verstijft dan opeens, begint te schokken over haar hele lichaam en laat soms zelfs haar urine lopen. Ze vlucht dan weg naar haar mand of drukt zich stijf tegen de eigenaar aan.

Uit de anamnese komt naar voren dat Jody past bij het constitutiemiddel Argentum Nitricum. Ook van deze constitutie is bekend dat er snel trauma's worden ontwikkeld. Anticipatieangst en behoefte aan steun zijn duidelijk kenmerken.

Jody krijgt dan ook dit middel toegediend. Ze reageert er niet onmiddellijk op, maar na een week of drie begint de situatie te verbeteren en is zij vooral binnenshuis minder snel in paniek. Allengs krijgt zij hogere potenties Argentum Nitricum toegediend met een steeds diepere inwerking. Langzaamaan raakt Jody blijvend verlost van haar angsten.

 

Een veelvoorkomende emotie bij huisdieren is heimwee dat gepaard gaat met stil verdriet. Dit kan optreden bij een tijdelijk verlies van een baas of bazin, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of een ziekenhuisopname. Of bij een blijvend verlies door een overlijden van de eigenaar of door een verhuizing waarbij dus de leefomgeving verandert. Maar er kan ook sprake zijn van subtielere situaties: de hond of kat voelt zich van de eerste plaats verdreven door de komst van een soortgenoot of een baby of voelt om andere redenen een innerlijk gemis. Het hangt sterk af van de aard van het dier of het al dan niet gevoelig is voor heimwee. Dieren die horen bij het middel Ignatia lijken hier meer dan gemiddeld last van te hebben

 

Heimwee

Een Siamese kater, vijftien jaar oud, ziet zich geconfronteerd met het feit dat het gezin waarin hij is opgegroeid emigreert naar het buitenland. De oudste zoon gaat niet mee en blijft achter in de woning. Een goede oplossing voor de kat, denkt men, want zo blijft zijn leefsituatie ongewijzigd. Men gaat er echter aan voorbij dat de kat wel veel van de vertrouwde personen om hem heen moet missen. Hij verbijt letterlijk zijn verdriet en in enkele weken tijd heeft hij zijn rug volledig kaalgeplukt. Wat er ook wordt toegepast aan reguliere behandelingen: de kat gaat door met bijten en plukken. Uiteindelijk helpt een behandeling met Ignatia hem volledig van zijn klachten af. Hij schikt zich in zijn nieuwe situatie.

 

Onvervuld moederschap

Een dracht bij een lief en zachtaardig bastaardteefje loopt uit op een moeizame bevalling. Twee pups komen er ter wereld die beiden kort na de geboorte sterven. Voor de eigenaresse een teleurstellende ervaring. Zij besluit dan ook haar hond te laten steriliseren. Het hondje zelf kan dit alles niet verwerken. Ze wordt stil en teruggetrokken en ontwikkelt een 'tic' : ze krabt zichzelf voortdurend achter de oren tot bloedens toe. Hierdoor ontstaan grote eczeemplekken die op zich weer jeuk geven. Omdat deze vicieuze cirkel niet te doorbreken is wordt de hulp van de homeopathie ingeroepen. De toediening van Ignatia geeft al binnen een week resultaat. Blijkbaar was het onbewust verdriet over haar onvervulde moederschap de reden van haar zelfverwonding.

 

Ik kom op de tweede plaats

Een jonge Abessijnse poes krijgt er voor de gezelligheid een huisgenootje bij. Ze is hier evenwel verre van blij mee, want zij moet haar plekje op schoot bij de eigenaresse delen en wordt ook nog eens regelmatig op de kop gezeten. Ze wil op haar manier duidelijk maken dat zij er ook nog is en plast zo nu en dan voor de ogen van de bazin op de pluchen bank. Het effect is juist dat dit haar veel standjes oplevert, waardoor zij zich helemaal verworpen voelt. Ze wordt stilletjes, trekt zich veel terug en maakt een trieste indruk. Door een behandeling met Ignatia verdwijnt uiteindelijk het ongewenst plasgedrag en wordt de poes weer aanhankelijk als vanouds. Zij verdraagt ook beter de aanwezigheid van de nieuwe huisgenoot, zodat de situatie zich langzaamaan weer stabiliseert.

 

 

 

Psychische klachten bij huisdieren uiten zich vaak in ongewenste gedragingen zoals in huis plassen, onnodig blaffen, wegkruipen of zichzelf bijten en krabben. Wat echter ook voorkomt is agressie of ongewenst bijtgedrag naar anderen toe. De gevolgen hiervan zijn zo mogelijk nog vervelender.

Waarom zo chagrijnig?

Een zwarte huispoes van nog geen twee jaar oud is al vanaf haar vroegste jeugd wat angstig en wantrouwend. Ze wil van tijd tot tijd wel door de eigenaresse geaaid worden, maar kan zich dan plotseling omdraaien en in haar hand bijten. De laatste tijd wordt haar gedrag steeds meer onberekenbaar. Ze kan opeens vanuit een hoek toeschieten en de eigenaresse hard in de benen bijten. Daarbij maakt ze vaak een chagrijnige indruk en daagt ze de eigenaar soms wat uit.

Veel van de karaktertrekken van de poes horen bij het constitutiemiddel Stramonium. Inzet van dit middel maakt dan ook een einde aan het ongewenst gedrag.